събота, 4 декември 2010 г.

И замириса на....розмарин.

Мога да кажа,че розмаринът не е от подправките, които често използвам.Въпреки, че съм бивша ученичка в "готварска гимназия",бях много тесногръда по отношение на готвенето.Затова се радвам по детски на всякакви нови за мен съчетания и вкусове.
Как се спрях на розмарина ?- Исках да направя печени картофки и започнах да се ровя в нета.Спрях се на картофки с чесън, розмарин и соев сос .
Изглеждаха ми толкова апетитни и лесни, това последното е най-важно.Аз добавих и пилешки бутчета, за да може да се превърне в основно ястие.

Пиле и картофи с чесън,розмарин и соев сос.

Ето ги и съставките :
5 пилешки парти бутчета
10 средни картофа
6 суп.лъжици соев сос
2/3 ч.чаша пилешки бульон
2 суп.лъжица зехтин
1 ч.лъжица сух розмарин ( аз сложих пресен )
2- 3 скилидки чесън, пресовайте
1/2 ч.лъжица черен пипер
2/3 ч.лъжица червен пипер

Смесвам продуктите в голяма купа.Вътре слагам пилешките бутчета и бъркам за да се овалят целите в соса.През това време бланширам целите обелени картофи за около 15 мин.
Изваждам бутчетата и ги слагам в тавата.Изсипвам бланшираните картофи в купата и разбърквам за да се покрият.Слагам и тях в тавата.Слагам малко водичка в купата за да разредя останалият сос и го изсипвам в тавата.


И тъй като ми остана от пресният розмарин и съм вече горда собственичка на форма за мафини,реших да модифицирам една рецепта,която си бях харесала-ето тук.

Мафини с розмарин,магданоз и пармезан.

3 яйца
125мл. кисело мляко
50 р. Настърган пармезан (може и кашкавал )
150гр. брашно
10гр. бакпулвер
½ ч.лъжица сол
1/2 ч.лъжица черен пипер
Накълцан магданоз
1 стрък пресен розмарин
Накълцан пресен лук (аз имах малко див лук и сложих него )



Смесвам брашното, бакпулвера, солта и черен пипер. Разбивам яйцата и киселото мляко, прибавям брашнената смес, към тях прибавям и настъргания пармезан .Изсипвам и накълцания магданоз,лук и розмарин.Запълвам формичките и слагам в загрята фурна.
Последва нервно обикаляне около фурната в очакване .Е, бяха се наудли, а аз бях предоволна.

Отгоре шприцовах крема сирене и сложих лист магданоз.
Разбира се нямах търпение да снимам и да споделя с вас моята малка радост.

Това беше нашата розмаринова семейна вечеря.Приятна вечер на всички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар